Viimeistään korona-aika on osoittanut, kuinka tärkeitä lähiluontokohteet ovat tamperelaisille. Niin kaupungin puistot kuin lähiseutujen luontopolut ovat täyttyneet ulkoilijoista ja retkeilijöistä niin arkena kuin etenkin viikonloppuisin.

Suositut retkipaikat tarvitsevat kuitenkin ylläpitoa, jotta kasvavaan kysyntään voidaan vastata. On myös kehitettävä lähiluontokohteiden saavutettavuutta muillakin keinoilla kuin omalla autolla, minkä käyttö ei ole kaikille edes mahdollista.

Sen lisäksi että luonnossa liikkuminen piristää ja tekee hyvää henkiselle hyvinvoinnille, äskettäin on tutkimuksin osoitettu että riittävän usein toistuva luontokosketus on tärkeä myös fyysisen hyvinvoinnin kannalta.

Kaupungitkin voivat omilla ratkaisuillaan tukea luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja hidastaa siten kuudetta sukupuuttoaaltoa. Kaavoituksessa on aina otettava huomioon myös luontoarvot. Lopulta kyse on vain terveestä itsesuojeluvaistosta!

Iidesjärvi jätettävä rauhaan

Iidesjärvi on Suomenkin mittakaavassa erittäin arvokas luonnon monimuotoisuuden aarreaitta, varsinkin linnustonsa osalta. Kun se vielä sijaitsee näinkin lähellä Tampereen keskustaa, sen varjelemiseksi on osoitettava nykyistä suurempaa päättäväisyyttä. Alue on rauhoitettava kaikelta rakentamiselta, myös puistojen raivaamiselta.

Sen lisäksi että Iidesjärven kohtaloon voi vaikuttaa meneillään olevissa vaaleissa, sitä voi puolustaa allekirjoittamalla oheisen addressin. Vihreät ovat luonnon monimuotoisuuden ja suojelun kannalla!

Tampereesta vetovoimainen melontakaupunki

Lähiliikuntamahdollisuuksista erityistä huomiota ansaitsee myös melonta. Tampereella on kahden kauniin järven välissä poikkeuksellisen hyvät edellytykset erinomaiseksi melonnan keskukseksi. Melonta on kaikista mahdollisista liikkumismuodoista vähiten luontoa rasittava: veteen ei jää jälkeä kulkemisesta.

Kanoottien ja kajakkien rantautumispaikkoja olisi varaa osoittaa nykyistä useampaan paikkaan. Esimerkiksi Ranta-Tampellan kanavaan on rakennettu kiinnittymispaikat ja laiturit veneilijöille, mutta ei melojille. Tällaiset olisivat kustannuksiltaan pieniä mutta merkittäviä kädenojennuksia tämän ekologisesti kestävän liikuntamuodon kasvavalle käyttäjäkunnalle.